Vilken åsna jag har varit – så kan man tänka, när man har gjort något oförståndigt. Åsnorna har ju inte något stort anseende. Men åsnor behövs faktiskt, både vanliga åsnor och människor, som liknar åsnor i sitt sätt att vara. De är starka, uthålliga och envisa. Konstnärinnan Eva Spångberg älskade åsnor. Hon skrev till och med en bok, som hette ”Jag – en åsna”. Hon har gjort otaliga åsnor i trä. En av dem finns i Slätthögs kyrka. På sadeltäcket har hon målat orden: ”Herren behöver dig.” De innehåller en djup sanning, även om orden inte är hämtade direkt från Bibeln – bara delvis.

Det var så här: När Jesus skulle komma till Jerusalem för att lida, dö och uppstå för vår skull, ville han rida in i staden på en åsna, så som profeten förutsagt. Han sände sina lärjungar i förväg till byn Betfage vid Olivberget. Han visste att där fanns ett åsnesto och ett ungåsna. Han sade: ”Lös den och
för den hit. Och om någon frågar er: ‘Varför löser ni åsnan’, svara då så här: ‘Herren behöver den.’”(Luk. 20:31) Jesus behövde åsnan den gången, och han fick den. 

Av denna händelse har Eva Spångberg gjort ett ord till var och en av oss: ”Herren behöver dig.” Det har inget att betyda att andra kan tycka att vi är olämpliga att göra något för Gud. Det betyder inte ens något om vi själva tycker att vi inte passar. Man kan vara framgångsrik riskkapitalist eller partiledare, man kan vara konkursad småföretagare eller mobbad tonåring – det betyder inget. Jesus behöver oss. Han behöver oss för att han skall komma dit, där han har något viktigt att uträtta. Det enda han behöver är att vi ställer den förmåga vi har i hans tjänst, precis som åsnan ställde sin starka rygg till hans förfogande, när han red in i Jerusalem.

Det är för många människor, som har för låga tankar om sig själva. Det är upprättande att behövas och att vara efterfrågad. Då gör det en skillnad att man finns och att man bidrar med det man kan. Det finns ingen större upprättelse än att behövas av Jesus och att vara efterfrågad av honom, att ställa sin förmåga till hans disposition. Han har ju ett verkligt stort projekt på gång: den gamla, skadade skapelsens förvandling till den nya, fräscha och friska. Jag kan inte säga exakt var och hur han behöver dig och din insats, men jag vet av egen erfarenhet att han brukar ge tydliga tecken på vad han vill med oss. Till dess det klarnar, kan man be som den heliga Birgitta: ”Herre, visa mig din väg, och gör mig villig att vandra den.”