Över hela Sverige sänds kristen närradio från små sändare, som sköts av ideella och engagerade medarbetare. Tidiga vintermorgnar och ljusa sommarkvällar sitter de i sina studiorum för att dela med sig av det viktigaste de har i livet. Så är det också i Kronobergs län, där jag bor. Varje morgon och varje kväll ställer vi in FM 102,4. Det vi får höra är enkel, stabil kristen tro. Det är Lina Sandells sånger, kärnpsalmer, ord från Bibeln och varma böner. Det är bara att tacksamt ta emot.

Men det finns också kritik mot närradion. En del tycker att det är för mycket tal om synd. Då svarar jag:
– Det är mycket mer synd i P 1. Där handlar det nästan bara om synden. Det mesta i P 1 handlar nämligen om människor, som tänker fel, gör fel eller inte gör någonting alls. Oftast är det regeringar och myndigheter, som syndar. Alltid finns det mörka makter bakom synden – t.ex. marknadskrafter. De har ingen adress, de kan inte pekas ut, inte vägas eller mätas. De framställs som en slags demoner. De som gör programmen syndar däremot aldrig, åtminstone kommer det inte fram i P 1. De har alltid rätt och behöver aldrig ifrågasätta sig själva. 
I kristen närradio har synden en mindre plats. Där handlar det mesta om Jesus, om allt det goda han vill och gör för oss. Därför finns det mycket livsglädje och tacksamhet. I närradion får man höra vilka positiva möjligheter det finns, när man ber till Fadern genom Jesus. När det talas om synd i kristen närradio är det inte andras synder utan våra egna. Men dem kan man bli fri ifrån genom den nåd, som finns i Kristi liv och offer för oss. Där finns både förlåtelse och befrielse från synden. 

Men vad är då synden? Det är allt som är främmande för människan. Det står i Bibeln: ”Gud skapade människan till sin avbild.”(1 Mos. 1:27) Gud vill bara det som är gott, sant och vackert. Allt som drar åt annat håll är synd. Gud är generös, självutgivande – och det så långt att han utlämnade det käraste han hade för vår skull: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son…”(Joh. 3:16) En ogenerös livsstil, en där allt kretsar kring jag, mig och mitt – ett sådant liv är syndigt. Sen kan det ta sig olika uttryck: missbruk, snålhet, skvaller, högfärd – men det är samma mönster. Vi är skapade att vara givmilda, engagerade, kloka, charmiga, taktfulla, positiva och starka – som Gud. 

Det underbara är att man kan bli fri ifrån en negativ livsstil. Det skulle vi behöva höra mer om i P 1. I Bibeln är det beskrivet så: ”… för att vara och en som tror på honom inte skall gå förlorad utan äga evigt liv”. (Joh. 3:16)