Vi var båda hjärtopererade och ganska nedsatta. Min rumskamrat hade det bättre än jag, för han kunde se, men jag hade tappat glasögonen i golvet och såg bara lite färger i TV:n, som stod på. Det var en film om drottning Elizabeth i England. Hon är ju också drottning i många andra länder, t.ex. Australien, men det känner vi dåligt till, och det har inte med saken att göra. Nu skulle hon fira sitt 60-årsjubileum som drottning, och hennes son, prins Andrew, hade gjort filmen om henne. 

Under sina 60 år som drottning har hon gått igenom många stormar, den svåraste när Diana omkom i en bilolycka. Men nu, inför 60-årsjubileet, var hon mer populär än någon enda president i hela världen. Prins Andrew reflekterade över orsaken. Han stannade vid att hon alltid är som hon är. Hon har alltid haft samma hållning: plikttrogen, värdig, distanserad. Det är just detta, som blir så uppskattat, att hon inte ändrar sig. Prinsen tänkte på att allt annat i livet förändras med rasande takt. Vi kastas hit och dit, ofta utan att kunna påverka något. Vi behöver det, som är stabilt och tryggt och alltid likadant. Därför älskar man drottning Elizabeth.
Nu är det ju inte hela sanningen att hon alltid är densamma. Också en drottning åldras och påverkas av livets stormar och solglimtar. Att hon ändå kan förmedla stabilitet och trygghet tillhör hennes stora insatser i livet. Det ger en aning om en trygghet och stabilitet, som är grundfast: Guds oföränderlighet. Det är den vi behöver och längtar så intensivt efter. Det är den som drottningen får sitt folk att ana. I Hebreerbrevet skriver aposteln: ”Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i all evighet.”(Hebr. 13:8) Det är därför vi kan läsa om hur han levde för tvåtusen år sedan och ha glädje av det. Han är ju likadan idag. Han har inte ändrat sig. Han har samma självklara auktoritet, samma omsorg om människor, samma blick för vad vi kan bli, samma fantastiska kraft att ge. Han kommer att vara likadan när vårt liv närmar sig sitt slut och när världens tid är på upphällningen. Han är sann Gud och sann människa, nu som då och alltid. Det är hans stabilitet vi egentligen behöver, och det är den som drottningen ger en aning om, fast hon bara är människa. Därför är han också mer populär än hon. Änglarna beundrar honom, över hela jorden sjungs lovsånger till honom, man lever av hans ord i Los Angeles lyxhotell och Nordkoreas fångbaracker. Vad han är och alltid förblir kan sammanfattas i tre små ord: ”Jesus är Herren.” Kan man sedan lägga till två små ord – för mig – så har man kommit långt.