Här har ni en påhittad berättelse. Mattias har mekat med sin EPA-traktor ett helt år. Nu är den färdig. Han kör en provtur och gasar runt en hörntomt. Traktorn sladdar in på tomten. I ögonvrån ser Mattias hur karlen därinne rusar ut. Mattias lägger in lägsta växel och tar sig därifrån med en rivstart. I backspegeln ser han hur karlen hoppar in i sin bil och kör efter. Mattias drar på, den andre hänger efter. Vart skall han köra nu? Det enda han kommer på är att köra hem. Han hinner före den andre, rusar in i huset och stänger in sig på toaletten. Sen ringer det på dörren.

Storebror Erik öppnar. Där utanför står den andre. Han är arg, mycket arg: ”Vet du var din bror har gjort? Han sladdade in i min nya gräsmatta och rivstartade i min finaste rosenrabatt. Var är han?” Erik säger bara: ”Kom in.” Mattias hör genom den låsta toalettdörren att de går in i köket. Sedan hör han inte mer.

De sätter sig vid köksbordet. Erik säger: ”Hur stor är skadan? Vad vill du ha?” Den andre tänker sig för. Sedan säger han: ”Trettiotusen.” Erik vet att att Mattias har tömt sitt bankkonto för EPA-traktorns skull. Han har till och med lånat femtusen av Erik. Men Erik tar ändå fram ett kollegieblock och skriver: ”Skuldförbindelse: Jag är skyldig Åke Johansson 30.000:- och förbinder mig att betala skulden inom en månads tid, från dagens datum. Ödevret 21 juni 2012. Erik Berglund.” Han räcker över papperet till Åke. Han tar det och läser. Det syns att han är undrande. Till sist säger han: ”Det var ju inte du.” Erik svarar: ”Mattias är min bror.” Åke säger: ”Då tar vi varann i hand och så får detta vara detta.”

Inifrån toaletten hör Mattias att den andre går. Efter en stund kommer han fram och går in till Erik i köket. Han frågar: ”Hur gjorde du?” Erik svarar: ”Han hade rätt. Jag betalade.” Då säger Mattias: ”Du är världens bästa storebror. Nu säljer jag EPA-traktorn. Men varför gjorde du det?” Erik svarar: ”Därför att du är min bror.” Men Mattias undrar: ”Hade du så mycket pengar?” Erik svarar: ”Det var allt jag hade, just nu.”

Det var en påhittad historia. Tror ni att något sådant kan hända? Om det händer, så är det ett svagt eko av det största som någonsin har hänt. Johannes Döparen var en profet och såg det redan i förväg. När han mötte Jesus sade han: ” Se Guds lamm!” (Joh. 1:36)