Det är färgerna från Ukrainas fana, som har fått ge titeln till Alex Voronovs bok Blågula kriget (Volante förlag). Författaren är född i Ukraina med uppvuxen i Sverige. Här är han verksam som journalist vid Liberala Nyhetsbyrån, som över hela landet understödjer liberala dagstidningars opinionssidor med texter.  Alex Voronov är alltså journalist med journalistens uppdrag att korrekt, sammanfattande och intresseväckande förmedla information om dagsaktuella skeenden. Alex Voronov lever fullt ut upp till det uppdraget.

  Ukrainakriget är ett sådant dagsaktuellt skeende, som dramatiskt har förändrat Europas och Sveriges säkerhetsläge. För Sveriges del innebär det att 200 år av framgångsrik neutralitetspolitik hastigt har övergivits. Alex Voronov tar sina läsare in i detta skeende genom att fokusera på de svenskar, som engagerat sig på den ukrainska sidan, både humanitärt och militärt. Vi kommer alltså in i skeendet genom ett antal konkreta personligheter. Också det är en journalistisk kungsväg. Människor vill läsa om människor. Alex Voronov har, som han säger, sökt de engagerande berättelserna.

   Vad är orsaken till Ukraina-kriget? Alex Voronov svarar: ”Den ryska härskarklassen har aldrig accepterat ukrainsk självständighet.” Han har rätt. Detta gäller alltifrån Peter I. Underkuvandet av Ukraina tog sin mest dramatiska och tragiska vändning i Holodomor, den från Moskva organiserade svältkatastrofen i Ukraina 1932–1933, som krävde 3–10 miljoner människors liv. Minnet av Holodomor är en väsentlig faktor i den ukrainska motståndsviljan.

   Alex Voronov ger en utförlig beskrivning av den internationella legion som har bildats av utländska frivilliga i Ukraina. Uttagning, tester och utbildning som Voronov beskriver ger ett seriöst intryck. De största grupperna av soldater är amerikaner, britter och polacker. Det finns vid sidan av denna legion – ungefär en reducerad brigad – ett antal nationsbaserade förband, bland annat georgiska. Dessutom finns det frivilligt organiserade förband. Ett av dem är den den sjukvårdsbataljon, Hospitaliers, som har blivit känd genom den svenske sjukvårdare som går under namnet Sten. Detta förband har nu 360 sjukvårdare och 50 ambulanser längs hela fronten.

  Voronov har intresserat sig för de svenska frivilligas motivering för sin insats. De svar han har fått pekar alla i samma riktning. Det är samvetet som har talat till de frivilliga. Den läkare, Elly, som arbetar humanitärt, säger: ”Jag skämdes för det som Ryssland gjorde. Vi starka måste hjälpa de svaga, och det här gick att ta på. Ukraina är nära.” Sjukvårdaren Sten säger: ”Jag slets mellan det som jag visste var det moraliskt rätta och det som var bäst för min karriär.” För hans del var det samvetet som fick tala. Alex Voronov har också sökt upp Stens far, som inledningsvis försökte hindra honom att  resa till Ukraina. Men nu säger fadern: ”Han har ett starkt rättvisepatos. Jag stöttade honom, när han väl hade bestämt sig för att fara. Jag är faktiskt rätt stolt över honom.”  Själv understryker Sten att den militära utbildning han fått i Sverige är relevant och gör att han nu kan fungera som sjukvårdare i stridsmiljö.

   En  annan svensk hjälparbetare är Tilde, som kom in i arbetet genom ridsporten. Det handlade inledningsvis om att evakuera hästar och ryttare till mer skyddade områden. Sedan har uppgifterna växt ut. Bl.a. har hon levererat militär skyddsutrustning till ukrainska förband. Också detta är en självständig person. Hennes mor säger: “Tilde har trampat på många tår, och jag är väldigt stolt över henne för detta. För det är tår som behövde trampas på.”

   Alex Voronov har gjort ett mycket grundligt journalistiskt arbete med sin bok om det blågula kriget.